IDHL ondernemer Wytze van de Vin In the Spotlight

01-08-2022

Wytze van de Vin, derde generatie met toekomstplannen

HEEZE - Speciaal voor het IDHL zet Heeze-Leende24 een lokale ondernemer in de spotlight. Deze maand is dat Wytze van de Vin van Van de Vin Ramen en Kozijnen. IDHL (Industrie en Dienstverlening Heeze-Leende) is één van de grootste ondernemersverenigingen van onze gemeente met een grote diversiteit aan bedrijven. Van kleine, zelfstandige dienstverleners tot grote internationaal opererende bedrijven met honderden medewerkers. Het IDHL organiseert inhoudelijke thema-avonden, workshops, bedrijfsbezoeken en sociale events waar ondernemers elkaar kunnen inspireren in een ontspannen sfeer.

Bij Van de Vin ramen en kozijnen BV in Heeze is sinds vijf jaar de derde generatie werkzaam binnen het familiebedrijf. Op 1 maart 1960 startte Frans van de Vin zijn eigen timmerfabriek. Frans was een kundige en veelzijdige ambachtsman, die alles aanpakte: timmerwerk voor de bouw zoals deuren, trappen en kozijnen, maar ook interieurbetimmeringen en zelfs meubels. Zonen Anton en Mathee namen het bedrijf van hun vader over en wisten dit uit te bouwen tot een toonaangevend bedrijf dat kwalitatief hoogwaardige kozijnen produceert voor de zakelijke markt. Enkele jaren geleden deden de twee broers een stap terug waarna Piet van Loenhout als nieuw algemeen directeur het bedrijf voortzette. Sinds een jaar of vijf is Wytze van de Vin (27), zoon van Anton van de Vin, werkzaam in het bedrijf en momenteel als lid van het managementteam. "Ik ben begonnen op de werkvloer bij het inpakken van de kozijnen. Eigenlijk een hele belangrijke functie want jij bent de laatste die het eindproduct ziet voordat het op transport gaat. Bij Van de Vin zijn alle functies even belangrijk want we presteren als een team, dat maakt het zo mooi. Iedereen is trots op het eindproduct."

Wytze is samen met Jelle beoogd opvolger wat maakt dat Wytze momenteel dus niet als eigenaar neergezet worden. "Dit is het levenswerk van Frans, Mathee en Anton Van de Vin waarop wij als derde generatie mogen gaan doorbouwen". Zijn broer Jelle vervult momenteel een integrale uitvoerdersrol in grote renovatieprojecten bij een landelijk opererende aannemer. Romantisch, want zo versterken de 3de generatie gebroeders Van de Vin elkaar op strategisch/commercieel en operationeel gebied zoals ook de tweede generatie dat deed.

Zelf studeerde Wytze HBO bedrijfskunde en rondt hij begin volgend jaar zijn academische Executive MBA af in Twente. Een doorzetter want hij is begonnen op het VMBO-kader op het Varendonck college in Someren. Waar een wil is, is een weg! Zelf bruist hij van de energie, gieren de ideeën door zijn hoofd maar staat hij bovenal met beide benen op de grond. "Bij Van de Vin draait het om de mensen. Niet om familie Van de Vin. “Ik werk ten dienste van dit bedrijf in plaats van dat deze medewerkers voor mij werken." Dat is leiderschap in de toekomst volgens Wytze.

Een rondleiding door het bedrijf leert ons dat er ontzettend efficiënt gewerkt wordt. "We wil zo veel mogelijk productie halen uit zo min mogelijk vierkante meters en dat is ons aardig gelukt. Misschien zijn we daar wel de beste in van ons land." Dat de jonge ondernemer veel tijd stopt in zijn werk en studie is duidelijk merkbaar. Hij houdt van het vak en de persoonlijke ontwikkeling die hij doormaakt en bruist van de energie. . “The man who loves walking will walk further than the man that loves the destination” Wanneer Wytze even wat gas terugneemt op de zaak houdt hij van motorrijden, is hij actief in het verenigingsleven in Heeze, houdt hij van lekker eten en omringt hij zich graag met zijn familie en andere fijne sociale contacten.

Inmiddels heeft hij de afgelopen vijf jaar alle facetten van het bedrijf doorlopen en weet hij verbanden tussen afdelingen te begrijpen en te doorgronden waardoor hij zijn kennis op het gebied van procesoptimalisatie toe heeft kunnen passen op de verschillende bedrijfsprocessen . Ondertussen is Wytze onderdeel van het management team en is onder andere verantwoordelijk voor het exploiteren van een nieuw PREFAB kozijnenconcept bij een landelijk opererende bouwmaterialenhandel met meer dan tachtig vestigingen. Naast deze grote businesscase is Wytze in de branche het gezicht van de organisatie, doet projectmatige verkoop bij ketenpartners en is verantwoordelijk voor marketing en veranderkundige projecten in het bedrijf of bij de klant.

Wytze droomde altijd van een eindverantwoordelijke rol in de hightech industrie, maar heeft de keuze gemaakt om bij Van de Vin te komen werken omdat hij gelooft andere en additionele waarde toe te kunnen voegen aan de familieorganisatie. Zo kijkt hij weer anders naar de markt en heeft weer nieuwe innovatieve perspectieven voor de toekomst van het familiebedrijf.

Hij noemt bijvoorbeeld (nog) meer waarde toevoegen op (nog) minder vierkante meters door verdere ontwikkeling van het bestaande beglaasde en afgelakte eindproduct. Ook wil hij op andere manieren (langer) waarde toe blijven voegen aan het product wat in bedrijfskundige termen wordt gezien als servitization. Tevens wil hij het familiebedrijf verder verduurzamen en positieve eigenschappen van hout beter benutten. “Hout is een grondstof die niet alleen hernieuwbaar is, maar ook CO2 opslaat en vasthoud gedurende de gehele gebruikersfase en kan daardoor een stevige bijdrage gaan leveren aan de klimaatdoelstellingen van de overheid! Ideeën genoeg voor de toekomst maar dit waren er slechts drie. Wytze heeft een duidelijke doelen voor de organisatie: De ketenpartner bij uitstek zijn op het gebied van houten gevelproducten, stimuleren van persoonlijke ontwikkeling van medewerkers die er werkzaam zijn, groei van de werkmaatschappij, optimaliseren van klantwaarde en het bedrijf over kunnen geven van de derde naar de vierde generatie. “Moet ik nog doorgaan?”

Prachtige doelen, vol ambitie en een jonge ondernemer die bruist van de energie. We mogen trots zijn dat dit mooie bedrijf in Heeze is gevestigd en een prachtige toekomst tegemoet gaat en dat de derde generatie Van de Vin de vleugels uitslaat!

Ook ondernemer en interesse in ondernemersvereniging IDHL? Neem een kijkje op de website voor meer informatie of vrijblijvende proefdeelname aan een van de activiteiten.

Terug